BalkanZanimljivostiOpšte

Zanimljive činjenice o Srbiji koje verovatno niste znali

Kada pričamo o Srbiji, većina nas zna dosta stvari o njoj. Svi znaju, na primer, da je Tesla bio Srbin, da se većina srpskih prezimena završava na “ić” itd…
Ipak, Srbija je zemlja, koja uvek iznova uspeva da iznenadi ljude! Ovo su neke manje poznate činjenice o Srbiji za koje verovatno niste čuli.


Maline


Svi znate da su maline naš najpoznatiji izvozni proizvod. Ali da li ste svesni, koje su razmere toga? Prema podacima iz 2012, gotovo 95 odsto malina na svetskom tržištu dolazi iz Srbije?!


Reka Godina

U Srbiji postoji reka koju zovu Godina. Ali, zapravo, njeno pravo ime nije Godina već Vrelo, a taj nadimak je dobila zbog svoje jedinstvene dužine. Verovali ili ne, ova reka je dugačka tačno 365 metara.


Kameno Selo Gostuša

U Srbiji postoji selo napravljeno od kamena. Dobro ste pročitali! Kameno selo Gostuša, koje se nalazi na padinama Stare planine, najneobičnije je selo u Srbiji.

Kuće u ovom selu izgrađene su od kamena, blata i drugih prirodnih materijala pronađenih u okolini. Takođe, neverovatno je da ih zub vremena nije “pobedio”.


Prašuma Vinatovača

Srbija takođe ima jednu prašumu. Prašuma Vinatovača je specijalni rezervat prirode u kojem drveće bukve raste već preko 350 godina. Ovde je seča drveća, branje biljaka, pa čak i pomeranje palih debala zabranjeno. U pitanju je magično mesto netaknuto ljudskom rukom.


Kanjon Reke Temštice

Veliki kanjon reke Kolorado (SAD) ima dvojnika? I to u Srbiji?

Neobične crvene stene impresivnog kanjona reke Temštice neodoljivo će vas podsetiti na čuveni Kolorado!


Prerasti Reke Vratne

Srbija ima zaista mnogo neverovatnih prirodnih atrakcija poput Prerasta reke Vratne, najviših kamenih kapija Evrope.

Ima ih 3 – Suvi PrerastVeliki Prerast i Mali Prerast, koji je sa svojih 34 metara visine, 30 metara dužine i 15 metara širine zapravo najveći.


Plešuća Ostrva

Da li ste ikada čuli za jezera po čijoj površini ostrva plešu?

E pa, u Srbiji i tako nešto postoji! Na Semeteškom i Vlasinskom jezeru ostrva plutaju.


Povlenske Kugle

Da li ste ikada čuli za misteriju Povlenskih kugli o čijem se poreklu i dan danas raspravlja. Dok jedni tvde da su ove ogromne kamene kugle rasute po brdima Povlena čuda prirode sa lekovitim moćima, drugi veruju da su ih vanzemaljci ostavili.

Naučnici pak smatraju da su one nastale vulkanskom aktivnošću.


„Cvetanje Tise“ – Tiski Cvet

“Cvetanje Tise” je fenomen kojem možete prisustvovati samo u Srbiji, blizu Horgoša, na izlazu iz Kanjiže. Svake godine u junu na reci Tisi odigrava se jedinstven, romantičan i melanholičan ples života i smrti. Insekt Palingenia longicauda tada izvodi svoj 3 sata dug svadbeni ples na divljenje svih posmatrača.


FB Komentari

Miodrag Rašić

Ja sam veb i grafički dizajner, amaterski muzičar i Bloger ...

Povezano

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *