Балкан Занимљивости Опште

Занимљиве чињенице о Србији које вероватно нисте знали

Kада причамо о Србији, већина нас зна доста ствари о њој. Сви знају, на пример, да је Тесла био Србин, да се већина српских презимена завршава на “ић” итд…
Ипак, Србија је земља, која увек изнова успева да изненади људе! Ово су неке мање познате чињенице о Србији за које вероватно нисте чули.


Малине


Сви знате да су малине наш најпознатији извозни производ. Али да ли сте свесни, које су размере тога? Према подацима из 2012, готово 95 одсто малина на светском тржишту долази из Србије?!


Река Година

У Србији постоји река коју зову Година. Али, заправо, њено право име није Година већ Врело, а тај надимак је добила због своје јединствене дужине. Веровали или не, ова река је дугачка тачно 365 метара.


Камено Село Гостуша

У Србији постоји село направљено од камена. Добро сте прочитали! Kамено село Гостуша, које се налази на падинама Старе планине, најнеобичније је село у Србији.

Kуће у овом селу изграђене су од камена, блата и других природних материјала пронађених у околини. Такође, невероватно је да их зуб времена није “победио”.


Прашума Винатовача

Србија такође има једну прашуму. Прашума Винатовача је специјални резерват природе у којем дрвеће букве расте већ преко 350 година. Овде је сеча дрвећа, брање биљака, па чак и померање палих дебала забрањено. У питању је магично место нетакнуто људском руком.


Кањон Реке Темштице

Велики кањон реке Kолорадо (САД) има двојника? И то у Србији?

Необичне црвене стене импресивног кањона реке Темштице неодољиво ће вас подсетити на чувени Kолорадо!


Прерасти Реке Вратне

Србија има заиста много невероватних природних атракција попут Прераста реке Вратне, највиших камених капија Европе.

Има их 3 – Суви ПрерастВелики Прераст и Мали Прераст, који је са својих 34 метара висине, 30 метара дужине и 15 метара ширине заправо највећи.


Плешућа Острва

Да ли сте икада чули за језера по чијој површини острва плешу?

Е па, у Србији и тако нешто постоји! На Семетешком и Власинском језеру острва плутају.


Повленске Кугле

Да ли сте икада чули за мистерију Повленских кугли о чијем се пореклу и дан данас расправља. Док једни твде да су ове огромне камене кугле расуте по брдима Повлена чуда природе са лековитим моћима, други верују да су их ванземаљци оставили.

Научници пак сматрају да су оне настале вулканском активношћу.


“Цветање Тисе” – Тиски Цвет

“Цветање Тисе” је феномен којем можете присуствовати само у Србији, близу Хоргоша, на излазу из Kањиже. Сваке године у јуну на реци Тиси одиграва се јединствен, романтичан и меланхоличан плес живота и смрти. Инсект Палингениа лонгицауда тада изводи свој 3 сата дуг свадбени плес на дивљење свих посматрача.


FB Коментари

About the author

Миодраг Рашић

Ја сам веб и графички дизајнер, аматерски музичар и Блогер ...

Leave a Comment

Total
0
Share