ZanimljivostiTurizam

Turizam u Beogradu

Glavna turistička atrakcija u Srbiji je svakako njen glavni grad Beograd. Kao glavni i najveći grad Srbije, Beograd obiluje kulturno-istorijskim spomenicima. Noćni život u Beogradu je čuven na prostorima bivše Jugoslavije.


Ono što je pomalo žalosno, je da veliki broj naših Građana, kad pomisli na Beograd, pomisli na Knez Mihajlovu, Šoping Centre (pr. Ušće) i verovatno Mekdonalds … ali Beograd je mnogo više od toga. Istorija beograda je jedna od najbogatijih i sigurno, najinteresantijih od evropskih, ali pogotovu od balkanskih presotnica.


Neke od naših preporuka za posetu u Beogradu su:

Hram Svetog Save

Ono što je nezaobilazni deo posete Beogradu svakako je hram Svetog Save. Bez obzira kako turisti stignu u grad, do Hrama dolaze autobusima. Uz pratnju stručnog vodiča i priču o nastanku Hrama, turisti kreću u obilazak od spomenika Svetom Savi, preko tzv. male crkve, odnosno crkve Svetog Save, do Hrama. Neretko se ture nastavljaju i do Avale, Topčidera, Košutnjaka… Beograd zaista ima šta da ponudi. Naravno, mesta koja obilaze zavise od vremena koje provedu u našem lepom gradu.
Skadarlija

Svakako, čak i ako ostaju samo jednu jedinu noć u Beogradu, gotovo je nemoguće da se ne upute u Skadarliju, čuvenu beogradsku boemsku četvrt, u kojoj se i danas oseća duh davnih vremena. Kafanice gotovo naslonjene jedna uz drugu, sa ponekim ekskluzivnijim mestom za izlazak, stara srpska pekara-čuveni „Spasa“ i njihov gulaš u lepinji, kaldrmisana ulica, sve ovo zajedno sigurno ni jedan turista neće zaboraviti. A ako tome dodamo i „muziku na uvce“ jasno je zbog čega turisti odlaze oduševljeni Beogradom.
Naravno, pre Skadarlije, obavezan odlazak do Trga Republike, spomenika Knezu Mihailu, tj. čuvenom „konju“.
Crkve, konaci i muzeji

Ukoliko, pak ostaju koji dan duže, mogu da krenu u obilazak i ostalih znamenitosti Beograda. Kako su uglavnom smešteni u hotelima u centru grada, vrlo brzo stižu do zanimljivih mesta. Tu je Saborna crkva i zgrada Patrijaršije, uz posetu Konaku kneginje Ljubice, u kome je otvorena tokom većeg dela godine stalna muzejska postavka. Tokom letnjih meseci Turistička organizacija Beograda organizuje različite događaje upravo u Konaku, a jedan od najinetresantnijih je „Na kafu sa kneginjom“, koji je i privukao najveći broj posetilaca. Nakon obilaska mogu se osvežiti u najstarijoj beogradskoj kafani „Znak pitanja“, koja se nalazi u ulici Kralja Petra, baš prekoputa Saborne crkve. Poslužiće vam tursku kafu kao nekad, uz ratluk i obaveznu hladnu vodu, a doneće je u pravim džezvama.
Kalemegdanska tvrđava

Nakon predaha, obično kreću u obilazak Kalemegdanske tvrđave, naravno uz pratnju stručnog turističkog vodiča, koji im pripoveda o istoriji tvrave. Ukoliko imaju dovoljno vremena, a i u zavisnosti od interesovanja istarosne dobi, mogu obići i Beogradski zoološki vrt. Neretko viđamo strane turiste koji obilaze crkvu Svete Petke i Ružicu na Kalemegdanu. Kalemegdanska crkva Svete Petke je poznata po lekovitoj Svetoj vodi.
Turistički autobus

Tokom letnjih meseci u Beogradu radi i turistički autobus, koji Beograđanima i njihovim gostima nudi obilazak otvorenim autobusima šireg područja grada. Ide se do obližnje Avale, preko Starog dvora i Dedinja, zatim do Novog Beograda i Zemuna, a uz stalnu priču o znamenitostima pored kojih se prolazi i njihove istorije. Tako da ako nemaju strpljenja da šetaju i izlaze, mogu jednostavno da sednu u autobus, provozaju se i pogledaju. Potražite i turistički vodič Beograd.
Pa ipak, da bi ugođaj bio potpun, većina turista je saglasna da se mora osetiti i duh noćnog života, po kome je grad Beograd itekako poznat.

A ono što gotovo svaki posetilac srpske prestonice ponese iz Beograda jeste sećanje na gostoprimljivost i ljubaznost srpskog naroda.


FB Komentari

Miodrag Rašić

Ja sam veb i grafički dizajner, amaterski muzičar i Bloger ...

Povezano

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *