Занимљивости Туризам

Туризам у Београду

Главна туристичка атракција у Србији је свакако њен главни град Београд. Као главни и највећи град Србије, Београд обилује културно-историјским споменицима. Ноћни живот у Београду је чувен на просторима бивше Југославије.


Оно што је помало жалосно, је да велики број наших Грађана, кад помисли на Београд, помисли на Кнез Михајлову, Шопинг Центре (пр. Ушће) и вероватно Мекдоналдс … али Београд је много више од тога. Историја београда је једна од најбогатијих и сигурно, најинтересантијих од европских, али поготову од балканских пресотница.


Неке од наших препорука за посету у Београду су:

Храм Светог Саве

Оно што је незаобилазни део посете Београду свакако је храм Светог Саве. Без обзира како туристи стигну у град, до Храма долазе аутобусима. Уз пратњу стручног водича и причу о настанку Храма, туристи крећу у обилазак од споменика Светом Сави, преко тзв. мале цркве, односно цркве Светог Саве, до Храма. Неретко се туре настављају и до Авале, Топчидера, Кошутњака… Београд заиста има шта да понуди. Наравно, места која обилазе зависе од времена које проведу у нашем лепом граду.
Скадарлија

Свакако, чак и ако остају само једну једину ноћ у Београду, готово је немогуће да се не упуте у Скадарлију, чувену београдску боемску четврт, у којој се и данас осећа дух давних времена. Кафанице готово наслоњене једна уз другу, са понеким ексклузивнијим местом за излазак, стара српска пекара-чувени „Спаса“ и њихов гулаш у лепињи, калдрмисана улица, све ово заједно сигурно ни један туриста неће заборавити. А ако томе додамо и „музику на увце“ јасно је због чега туристи одлазе одушевљени Београдом.
Наравно, пре Скадарлије, обавезан одлазак до Трга Републике, споменика Кнезу Михаилу, тј. чувеном „коњу“.
Цркве, конаци и музеји

Уколико, пак остају који дан дуже, могу да крену у обилазак и осталих знаменитости Београда. Како су углавном смештени у хотелима у центру града, врло брзо стижу до занимљивих места. Ту је Саборна црква и зграда Патријаршије, уз посету Конаку кнегиње Љубице, у коме је отворена током већег дела године стална музејска поставка. Током летњих месеци Туристичка организација Београда организује различите догађаје управо у Конаку, а један од најинетресантнијих је „На кафу са кнегињом“, који је и привукао највећи број посетилаца. Након обиласка могу се освежити у најстаријој београдској кафани „Знак питања“, која се налази у улици Краља Петра, баш прекопута Саборне цркве. Послужиће вам турску кафу као некад, уз ратлук и обавезну хладну воду, а донеће је у правим џезвама.
Калемегданска тврђава

Након предаха, обично крећу у обилазак Калемегданске тврђаве, наравно уз пратњу стручног туристичког водича, који им приповеда о историји твраве. Уколико имају довољно времена, а и у зависности од интересовања истаросне доби, могу обићи и Београдски зоолошки врт. Неретко виђамо стране туристе који обилазе цркву Свете Петке и Ружицу на Калемегдану. Калемегданска црква Свете Петке је позната по лековитој Светој води.
Туристички аутобус

Током летњих месеци у Београду ради и туристички аутобус, који Београђанима и њиховим гостима нуди обилазак отвореним аутобусима ширег подручја града. Иде се до оближње Авале, преко Старог двора и Дедиња, затим до Новог Београда и Земуна, а уз сталну причу о знаменитостима поред којих се пролази и њихове историје. Тако да ако немају стрпљења да шетају и излазе, могу једноставно да седну у аутобус, провозају се и погледају. Потражите и туристички водич Београд.
Па ипак, да би угођај био потпун, већина туриста је сагласна да се мора осетити и дух ноћног живота, по коме је град Београд итекако познат.

А оно што готово сваки посетилац српске престонице понесе из Београда јесте сећање на гостопримљивост и љубазност српског народа.


FB Коментари

About the author

Миодраг Рашић

Ја сам веб и графички дизајнер, аматерски музичар и Блогер ...

Leave a Comment

Total
0
Share