Блог Друштво Мишљења

Темплари у Србији?

Претплати Се: Sorabija Info Channel

Свакојаких “чуда” има у овој земљи Србији!?, па тако имамо и Витешки ред Темплара. Сад’ нити сам ја стручњак, нити сам 100% сигуран да ли је то нешто добро или лоше или не треба обраћати посебну пжњу.

Али индикативно је да Србима и Србији су потребни “витешки редови” из иностранства, а ретко ко има такву Витешку традицију као Србија. И то не мислим само на витезове у свом традиционалном смислу, већ уопште појам “витештва” у Србији и код Срба, има далеко дубља и духовнија значења од човека са шлемом, плаштом и дугачким мачем.


А имамо и богату традицију витезова, такође! Деспота Стефана Лазаревића (Витешки ред Змаја) … да не помињемо, Косовске витезове итд.


Такође је врло упитно, колико стварне везе имају ови Темплари са оригиналним Темпларима.

Овде ипак морам да се оградим “од самог себе?!”, ако је то уопште могуће. Заиста не желим да потцењујем ничије потенцијално добре намере, али морам бити опрезан (због врло богатог лошег искуства), према потенцијално лошим намерама.

Није ни моја, ни кривица Срба и Србије, нити других народа “трећег света”, Балкана, Словена, Источне Европе … што је толико пута до сада “иностранство”, доказало своје лоше намере, које су се криле иза сличних појава.


Прво питање је увек, да ли је нама то уопште потребно? Да ли било какви витезови прошлости, у каквој год се форми данас појављивали, су потребни људима у 21. веку.

Да се разумемо, не издвајам ја савремене Темпларе, што бих имао нешто против или за њих, него сам појам Темплар је један од најпознатијих историјских појомова Европе и њене историје, па тако има далеко већу тежину.


Пре неколико година Васељенска ТВ је објавила чланак са видео снимком где такозвани Витезови Темплари врше чин „инвеституре“ (произвођења у чин витеза) усред цркве Св. Николаја Мирликијског у манастиру Соко Град.


Сада долази ГЛАВНО ПИТАЊЕ! Чак и када би поздравили овакав један чин, ДА ЛИ ЈЕ ЊЕМУ МЕСТО у Манастиру Српске Православне Цркве?

Какве везе има СПЦ и Православна Црква уопштено са Витезовима Темпларима (сем страшне историје страдања и сукоба са истим?!)?

Многи упућени, би могли наравно пуно тога рећи о самом манастиру Соко Град, који више личи на туристички комплекс него на манастир, али свеједно је то манастир СПЦ!


На Интернету, такође можете наћи и податке да је Свети Стефан (Симеон) Немања такође био пријатељ Темплара, као и Цар Душан итд. Са друге стране Краљ Милутин је водио жестоке борбе са њима …

Али то је далека историја.

Ови данашљи Темплари су основани 2000. године у Београду од стране Великог приората Аустрије. Прва велика инвеститура и свечана церемонија оснивања Великог приората Србије одржана је у манастиру Рајиновац. Опет у манастиру?!

Старешина реда Драган Загорац каже:

“Наш пуни и званични назив је Врховни војни ред Јерусалимског храма. Део смо светске организације која има око 10.000 чланова у 40 држава и своју столицу у УН и Светском савету цркава. Наши витезови су угледни људи, чланови Владе Србије, посланици Народне скупштине, чланови Владе Војводине, дипломате, уметници, професори, бизнисмени, припадници БИА и Војске Србије”

Такође додаје:

“Не пружамо духовно усмерење, нити осуђујемо оне који следе друге путеве вере. Ми нисмо “крсташи” савременог доба.”


Е сад’, шта мене збуњује у овим изјавама, а шта ме помало плаши?

У истој изјави се каже да Темплари имају “своју столицу у УН и Светском савету цркава” и да “Не пружамо духовно усмерење” . Ово мени звучи прилично контрадикторно. Ако се не мешају у духовни живот својих чланова, шта ће њима столица у Светском савету цркава?

“Угледне људе” из Владе Србије, посланике итд., који су чланови Темплара, да и не помињем.


Још једном да нагласим, да можда грешим и у Модерним Темпларима видим неке контрадикторности и потенцијалне опасности по нас, којих ту нема.

Просудите сами!


FB Коментари

About the author

Миодраг Рашић

Ја сам веб и графички дизајнер, аматерски музичар и Блогер ...

Leave a Comment

Total
4
Share