Блог Друштво Занимљивости Историја Мишљења

Странци о Србима и Србији

У једном од чланака овде на Сорабија.инфо, сам већ говорио о Србима и њиховој, готово опсесији странцима и потреби да им се свидимо и да они имају што је боље мишљење о нама. У неким случајевима то се заиста и догодило, па су неки чувени странци имали речи хвале за неке аспекте и особине нашег народа. Опет у неким другим случајевима, неки други странци, а понекад и ови први поменути, су наравно, имали и речи критике.

Не морамо посебно истицати, да не мањка и оних. који су имали, једино, лоше мишљење о нама, понекад чак и просто сурово лоше. Њих ће мо “прескочити”, јер те изјаве су кориштене у очигледно, пропагандне и дневно-политичке сврхе … али их нећемо заборавити.

Пошто ми волимо да знамо шта други о нама мисле, ево да истакнемо по нешто од свих горе поменутих мишљења.


Цитати великана који су говорили о српској храбрости, духовности и жељи за слободом


Дошли смо са мало поштовања за њих, а враћамо се пуни дивљења. Видели смо народ миран, самопоуздан, родољубив. Нашли смо најбоље војнике на свету, храбре, послушне, трезвене, вољне да жртвују живот за земљу и националну идеју.

 - Норвешки пуковник Карстен Ангел

Као и данас, тако и по византијским изворима који су увек строго оцењивали Словене, храброст је била истакнута врлина Срба. Историја прича о многим српским људима који су се снагом, храброшћу и пожртвованошћу показали достојним места поред хероја свих народа.

 - Феликс Каниц, путпоисац

У Србији и Црној Гори виђа се вандредно велики број лепих жена. Са чуђењем ћете наћи у беди и прљавштини једне брдске колибе жене класичне лепоте. Неупоредив је слободан, велики поглед тамних очију између дугих трепавица, а испод оштро изразитих обрва. Између усана леко извијених, светле се правилни, бљештећи бели зуби. Лице је обавијено тамним таласима косе која се повија.

 - Фридрих Валиш

Неки народи једноставно нису имали среће, па су из великих победа отишли у велике заблуде. Такав је случај са Србима.

За неке балканске земље је истинска штета њихово комунистичко опредељење. За Србију, на пример, земљу у срцу Балкана, полетну и водећу међу тамошњим државама. Надам се да ће српски народ у будућности видети све заблуде тврде комунистичке владавине коју је прихватио.

Српско слободољубље је на чувењу у свим високим војним школама Европе. Слава тог малог, али жилавог и смелог народа далеко се чула и остаће редак пример у европској историји.

 - Шарл де Гол

Српски војник је непобедив. Не можемо ништа против Срба. Српски сељак је без порока, нежан и великодушан. Српски војник стално односи победу зато шро је финији, интелигентнији, дисциплинован и високог морала.

- Џавид-паша, турски заповедник Битоља

Ви не полазите ни на италијански, ни на руски, ни на француски фронт. Ви полазите у борбу против једног новог непријатеља, опасног, жилавог, храброг и оштрог. Ви полазите на српски фронт и Србију, а Срби су народ који воли слободу и који се бори и жртвује до последњег. Пазите да вам овај мали непријатељ не помрачи славу и не компромитује досадашње успехе.

- Немачки генерал, федермаршал Аугуст фон Мекензи

Насиље великих и моћних често зна да се окрене против њих. Најбољи пример да се не треба иживљавати над малима јесте пример малог српског народа који је ставио тачку на једну царевину, која је трајала скоро хиљаду година- Хабзбуршку.

 - Исидора Данкан

Симпатичан свет ти Срби. Редак осећај за гостопримство и поверљива присност која краси само оне што знају да буду изврсни пријатељи.

Жан-Пол Белмондо

Важно је да један народ кроз све векове бројних искушења задржи свој урођени темперамент и своју традиционалну симболику. Срби су као мало ко у овом делу Европе у томе и успели.

Франц Лист

Срби имају много тога заједничког са Шкотима. Верни су својој традицији и дубоко је поштују. Могли би и стотину година да живе под нечијом паском, али не би заборавили свој идентитет. Поседују изузетну гостопримљивост и воле све који их посећују. С друге стране, исто су тако тврдоглави и тешко мењају мишљење, а према женама не показују претерану нежност.

Шон Конери

Цитати познатих који су нас видели у мање допадљивом или критичком светлу


Немојте дозволити да ваша лепа душа пропадне у ђубрету. Ја верујем у будућност вашег народа. Дух Косова, Карађорђа, Куманова и Кајмакчалана поново ће се пробудити. Мора се, међутим, брзо пробудити. Судбина вам је у властитим рукама: блистава будућност или поново ропство!

Попови вам нису били нити јесу црквени људи, већ ватрени родољуби са свим врлинама и манама вашег народа.

- Арчибал Рајс

Србин има природну тенденцију да све своје велике људе или поубија или унизи, и да их затим опева у свом десетерцу као хероје своје нације, и, најзад прогласи светитељима своје цркве.

- Јован Дучић

Срби безгранично верују у своју способност да се такмиче са достигнућима најмоћнијих нација света.

- Р.Г.Д. Лафан, Енглеска, 1917

А сада издвајам једну више него занимљиву мини-конверзацију двојице људи из ЦИА. Један је виши аналитичар и он пита колегу, стручњака за Балкан:

Из текста Мирослава Лазанског

„Какви су заправо ти Срби у Босни.”

Колега одоговара:

„Анархисти у миру, солидарни у рату, вековима пркосе целом свету, високи и снажни, тврдоглави и лукави, отпорни и одлични ратници, али после борбе пију до бесвести и немилосрдно се туку око плена.”

Виши аналитичар:

„Чекај, па то су запажања једног анонимног византијског хроничара са почетка осмог века.”

Стручњак за Балкан:

„Тачно, али ништа се код њих није променило ни после 12 векова, то је последњи европски народ за кога је душа, са свим оним што она може да садржи, још у центру свега.”


На крају, али сигурно не мање важно, чак шта више, речи Светог Саве:

Србија није на Истоку и није на Западу и премда вероватно осећа источни утицај, делује много окренутије према ономе што се догађа у другом делу света.


Наравано, ово је само део из корпуса многобројних изјава и мисли на ову тему, многих странаца и наших људи, који су своја запажања о Србима и Србији износили у разним ситуацијама.

Можда ће вам се учинити, да преовлађују позитивна мишљења, али то, наравано, зависи од угла гледишта сваког од вас понаособ.

У сваком случају, овај чланак ћемо повремено допуњавати.


FB Коментари

About the author

Миодраг Рашић

Ја сам веб и графички дизајнер, аматерски музичар и Блогер ...

Leave a Comment

Total
0
Share