Занимљивости Историја Препоручено Словени

Сличности у традицији Свенске (Шведске) и Србије

Аутор: Синиша Јаконић 

У легендама Источне Србије још увек живи Нокен, бели коњ који излази ноћу на обале реке. Прича се, да онај ко га угледа мора умрети. На далеком северу, под истим именом Нокен, живи у реци бели коњ из викиншке легенде, који излази само ноћу. Овековечио га је норвешки сликар Теодор Кителсен 1907. године и данас се налази на норвешким разгледницама


Београд је својевремено био домаћин изложбе свенског (шведског) традиционалног текстила са експонатима из свих крајева Свенске (Шведске) старим и до 300. година (галерија “Степеник”). Аутор изложбе, госпођа Ригмор Силвен Свантесон, антрополог и етнолог из Стокхолма, одржала је тада предавање о традиционалномсвенском текстилу истакавши сличности у традицији Свенске и Србије.

“Била сам у Етнографском музеју и видела ваш текстил и народне ношње. Постоји велика сличност како у тканинама, тако и у неким другим стварима. На пример оруђе за обраду земље и прављење путера. Звезда је веома чест мотив на шведској тканини. Ту је и дрво живота, које у Свенској обично представља букву, орах или храст”.

Мотив звезде с осам кракова је симбол бога Вида. Находи се такође код хинди
богиње или у мисирским пирамидама на медаљонима са азбучним словима, на
штитовима римских војника, на капи Дракуле или на забатима паорских кућа у
околини Кикинде.

У вези културних сличности са обичајима Свена француски етнолог Седрик Далије је поводом празника Благовести снимио у Крушевцу документарни филм под називом “Жива ватра”, која је извијена” из липовог дрвета, ради заштите стоке од болести. Он је открио да из истих разлога Свени због превентиве сточних болести запале колски точак и пусте га да се сјури сврха брега. Детаљније поређење прекинула је његова изненадна смрт у саобраћајној несрећи.

Ни наука не негира ове сличности. В. Кетржински каже да су Венди или Северни
Срби пре Риста населили Померанију (Поморје) и Балтичко (Србско или Венетско)
море. О. Луковић и Патрик Лут датују то насељавање на почетак другог миленијума: “Око 2000. године ст. ере скандинавски простор је достигао талас народа који је дошао из подунавских равница”. Норвежани и данас употребљавају слова “ћ” (ћот, месо) и “љ” (Љундберг), а Свени(Швеђани) исто кажу läkare, лекар, што је још један од доказа древних веза Срба и Скандинаваца, који носе име по Сканди, аријском или архаично-србском богу Рата.


Није тајна да су Викинзи имали бродове идентичне асирским (Николић) и да су на њима око 1000. године пловили до Америке, коју је Ериксон назвао Венедонија  (Винланд). Да је овај Викинг етнички припадао Вендима, сведочи и титула краља  Свенске, који се до осамнаестог века титулисао као краљ Свена, Норвежана и  Венда (Срба).


Извор: ЦАРСА

FB Коментари

About the author

Миодраг Рашић

Ја сам веб и графички дизајнер, аматерски музичар и Блогер ...

Leave a Comment

Total
1
Share