Балкан Историја Опште Поуке

Потресне фотографије Ристе Марјановића из Великог рата

Риста Марјановић први је српски фото-репортер и сведок времена од 1910. до 1960. године и стравичних догађаја криз које је Србија прошла у том периоду.


Ове године обележава се 100 година од завршетка Великог рата, а фотографије Ристе Марјановића показују нам ретко виђене призоре правог живота на и око линије фронта 1914-1918. године, пише Блиц.

Марјановић је био први српски фото-репортер, сведок времена 1910-1960. Изузетно важан сегмент његовог стваралаштва представљају фотографије Првог светског рата, за које је 1965. добио титулу “екселенција фотографије” од Удружења професионалних фото и филмских радника и уметника фотографије 1965. године.


Збирка фото-негатива Ристе Марјановића још 1958. године препозната је као изузетна вредност за наш народ и стављена под заштиту државе Решењем Завода за заштиту и научно проучавање споменика културе НРС.

Fotografije Riste Marjanovića iz Velikog rata/ Foto: PROMO:


Рад на Збирци фотографских снимака Ристе Марјановића отпочео је 70-тих година прошлог века, када су стручњаци Завода за заштиту споменика културе града Београда заједно са Ристом Марјановићем, пред његову смрт, каталошки обрадили, тематски разврстани и хронолошки распоредили снимке. Године 1973. издат је и каталог под називом “Збирка Фото-негатива” Ристе Марјановића, који је урадио историчар уметности Завод за заштиту споменика културе града Београда Милојко Гордић.


Активирање рада на Збирци поново је отпочело 2010. године. Обновљена је сарадња са породицом Марјановић као правним носиоцем ауторских права на фотографске снимке, јер су од почетка па до дана данашњег оригинални фото-негативи у поседу најпре Ристе Марјановића, а затим и наследника.

У документацији Завода за заштиту споменика културе града Београда налази се 8.542 репродукованих снимака као фототека Збирке фото-негатива Ристе Марјановића. За саме догађаје Првог светског рата везано је око 500 снимака.


Izvor: Blic


FB Коментари

About the author

Миодраг Рашић

Ја сам веб и графички дизајнер, аматерски музичар и Блогер ...

Leave a Comment

Total
0
Share