ZanimljivostiOpšteSloveniTurizam

Osam ruskih čuda prirode do kojih se lako stiže

Da li sanjate o šetnji kroz carstvo večitog snega i leda ili biste voleli da vidite foke koje se osmehuju? U Rusiji ćete naći to što tražite, ali i mnogo toga drugog.

Rusija je prepuna geografskih čuda, ali mnoga od njih se nalaze daleko od velikih gradova i prilično su nepristupačna. Na sreću, postoje i neverovatna mesta do kojih se relativno lako stiže.


1. Bajkalsko jezero, Irkutska oblast

Legion Media

Jedno od najpoznatijih čuda prirode i simbol Sibira, Bajkalsko jezero je istovremeno najveće jezero na svetu i najveći izvor slatke vode na svetu. Leti možete posetiti ostrvo Oljhon i videti bajkalske foke koje izgledaju kao da se osmehuju. Tokom zime jezero postaje džinovsko ledeno polje koje privlači zaljubljenike u trčanje po snegu. Najbliži gradovi Bajkalskom jezeru su Irkutsk i Ulan Ude, koji su avionom i vozom dobro povezani sa drugim velikim gradovima.


2. Kurska prevlaka, Kalinjingradska oblast

Legion Media

Uživajte u neverovatnim prizorima i dugim šetnjama po peščanim dinama u nacionalnom parku prirode „Kurska prevlaka” na zapadu Rusije. Gotovo milion turista dolazi ovde svake godine i divi se dinama visokim kao višespratnice, uživa u tišini borovih šuma i u kilometarskim baltičkim plažama. Do ovog mesta se stiže sasvim jednostavno autobusom iz Kalinjingrada.


3. Kungurska pećina, Permska oblast

Legion Media

Ledeno blago Urala možete pronaći u Kungurskoj pećini. Tu ćete videti ogromne stalaktite nad glavom, blokove leda pod nogama i podzemna jezera bez dna. Nakon što prođete kroz tunel dug 40 metara, odjednom ćete se naći u carstvu drevnog večitog leda. Pećina se nalazi u blizini grada Kungur do kojeg se lako stiže iz Perma.


4. Rezervat prirode „Stolbi”, Krasnojarsk

Oleg Vorobjov

Rezervat prirode „Stolbi” sa svojim kamenim stubovima i planinama nalazi se u sibirskom gradu Krasnojarsku. Lako vam se može desiti da ceo dan provedete u tajgi, okruženi džinovskim ružičastim i sivim stenjem. Kroz vekovnu borbu sa vodom, vetrovima i kolebanjima temperature nastali su neobični oblici i formacije stena. To je savršeno mesto za bekstvo iz haosa velegrada.


5. Jezero Elton, Volgogradska oblast

Stanislav Kaznov

Jezero Elton je jedno od jezera najbogatijih mineralima na svetu i zato možemo reći da je ono ruski pandan Mrtvom moru. Do ovog slanog jezera, okruženog beskrajnim poljima kamilice, stiže se lako autobusom iz Volgograda, Saratova ili Astrahanja.


6. Nacionalni park „Ruskeala”, Karelija

Legion Media

Karelija se često opisuje kao „zemlja šuma i jezera”. Preko polovine ove oblasti pokriveno je šumom, a 40% zauzimaju jezera, reke i močvare. Ovaj neverovatni reljef čini Kareliju popularnom destinacijom za avanture na otvorenom. Možda najlepše mesto u Kareliji je park „Ruskeala”, poznat po svojim kristalnim vodopadima. Najbliži grad je Sotavala, do kojeg se stiže iz Petrozavodska ili Sankt Peterburga vozom. Zatim sedite u lokalni autobus sa „Ruskealu”.


7. Elbrus, Kabardino-Balkarija

Legion Media

Planina Elbrus na Kavkazu je zapravo ugašeni vulkan. To je najviša planina u Rusiji, ali možete uživati u neverovatnom pejzažu i ako se ne popnete na vrh. Osim toga, uspon na vrh je ozbiljan poduhvat koji zahteva pripremu i profesionalnog vodiča. Najbliži veliki gradovi su Naljčik i Mineralnije Vodi. Odatle lokalnim saobraćajem stižete do Tereskola, najpopularnijeg turističkog naselja u ovom kraju.


8. Altajske planine

Legion Media

Možda znate da se ove planine često porede sa Alpima zbog živopisnih pejzaža i prostranih zelenih livada. Najviša tačka je vrh Beluha, koji je na Uneskovom spisku Svetske baštine poznat kao deo Zlatnih Altajskih planina. Rusi ga zovu Beluha, zato što je cele godine pokriven snegom. Najbliži gradovi Altajskim planinama su Gorno-Altajsk i Barnaul, a oba su dobro povezana sa drugim destinacijama.


Izvor: Ruska Reč


FB Komentari

Miodrag Rašić

Ja sam veb i grafički dizajner, amaterski muzičar i Bloger ...

Povezano

2 Komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *