ZanimljivostiTurizam

Nacionalni park Tara

Nacionalni park Tara je osnovan 13. jula 1981. godine, obuhvata najveći deo masiva planine Tare i površinu od 24.991,82 ha, nalazi se na teritoriji opštine Bajina Bašta, u zapadnom delu Republike Srbije


Na prostoru šireg područja nacionalnog parka raste preko 1100 biljnih vrsta, što predstavlja gotovo trećinu ukupne flore Srbije. Do sada je istraživanjima zabeleženo:

  • 96 vrsta lišajeva
  • 171 vrsta mahovina
  • 30 vrsta paprati
  • 7 vrsta golosemenica
  • 950 vrsta skrivenosemenica


Na prostoru Nacionalnog parka Tara i okoline, nalaze se dva utvrđena nepokretna dobra (manastir Rača i lokalitet „Mramorje” u Perućcu), koja podležu specijalnom režimu zaštite. Pored ovih dobara, na istom prostoru su i nepokretna kulturna dobra koja se u službi zaštite vode kao evidentirana i koja bi trebalo da budu zaštićena kroz prostorni plan Nacionalnog parka Tara.


Glavna tursitička atrakcija Tare su Kaluđerske Bare na severu, blizu Bajine Bašte i Mitrovca na jugu. Hoteli Beli Bor i Omorika, kao i drugi manji, nalaze se na Kaluđerskim Barama, dok se u Mitrovcu nalazi istoimeni rekreativni hotel za decu.

Do nacionalnog parka može se doći direktnim putem Bajina Bašta – Kaluđerske Bare, putem Perućac – Mitrovac i putem Kremna – Kaluđerske Bare. Drinska klisura, koja je sastavni deo parka, može se obići čamcem. Lokalne zanatske radionice prave razne rukotvorine od vune, mlečne proizvode, klekovaču, šljivovicu i med a posebno borov med. 

FB Komentari

Miodrag Rašić

Ja sam veb i grafički dizajner, amaterski muzičar i Bloger ...

Povezano

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *