Балкан Друштво Православље Препоручено

Хиландарско Лекарско Друштво

У свечаној сали Скупштине Града Београда, 24.12.2015. одржана је оснивачка скупштина Хиландарског лекарског друштва. Хиландарско лекарско друштво је струковно удружење чији је циљ здравствена заштита свештеног монашког братства Свете царске српске лавре Хиландара на Светој Гори Атонској. Основано је у складу са одлуком Свештеног сабора манастира Хиландара и благословом игумана Методија, а на иницијативу српских лекара и њихових сарадника који већ дуги низ година добровољно пружају лекарску помоћ хиландарском братству. Друштво је добило и благослов Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја.


Наиме, просто невероватно, а опет, на жалост, у складу са ситуацијом у Србији и нашем друштву последњих деценија, монаштво манастира Хиландар, НЕ МОЖЕ да се лечи у Србији, јер су они “страни” држављани!?

Дакле, држава Србија, чији су оснивачи, барем ове модерне верзије Србије, у суштини династија Немањића, а њен најзначајнији припадник и део, св. Сава … који је узгред буди речено, не само духовни отац Срба и Србије, него и просветитељ, али и који је за живота поставио и темеље научне медицине код Срба:

“Он је увидео рано да постоје Медицински факултети у Сијени, у Монпељеу, Цариграду, и тако је дошао на идеју да скупи све те медицинске идеје које су се базирале на Хипократовим и Аристотеловим изучавањима медицине и поступцима у лечењу. Све те списе донео је у Србију како би омогућио народу да здравије и боље живи. Међутим, Сави су недостајале институције и други учени људи да би све то могао да спроведе у дело. Зато он обнавља манастир Хиландар на Светој Гори и тамо оснива прву болницу, а то исто је учинио и изградњом манастира Студеница. Значи, Хиландар и Студеница постају Медицински факултети у средњем веку. Тако је Свети Сава дао могућност свештеницима односно калуђерима који су се за то интересовали да изучавају те медицинске списе и тако постану нека врста лекара који иду у народ и “сударају” се са народном медицином, врачарама, са магијом којима су људи у то доба прибегавали како би се излечили. Тако је Свети Сава много доброг учинио за научну медицину и унапредио здравље свог народа”

каже прим. др Петар Пауновић.

Дакле, све ово није био довољн разлог нашој Држави, да дозволи да се монаси и људство Хиландара лече у Србији!


Срећом, код нас још постоје ВЕЛИКИ људи, са довољно срца, душе и разумевања и који су спремни, да и поред заиста, многобројних обавеза, ипак значајан део свог живота посвете нечем општем и плементиом.

Стотине лекара и медицинског особља из Србије на челу са председником Друштва, Проф. др Радисавом Шћепановићем, директором КБЦ „Драгиша Мишовић“, већ је боравило и радило у амбуланти, која је отворена и ради свакодневно у оквиру манастира Хиландар.

Трудом здравствених радника и донатора, током последњих година опремљене су стоматолошка, интернистичка, хируршка и офталмолошка амбуланта. Будући да у Хиландару свакодневно борави велики број људи (у просеку око стотину), а сам манастир се налази на веома изолованом месту, потреба за сталним присуством лекара, одговарајуће опремљеном амбулантом и основном апотеком је од веома велике важности.


Хиландарско Лекарско Друштво:

Подаци о заступнику: Радисав Шћепановић

Динарски текући рачун у Комерцијалној банци АД Београд: 205-228513-48

Девизни текући рачун у Комерцијалној банци АД Београд: 0070800043865; IBAN RS35205007080004386559

Тел: 0117159130, факс: 0113690792, е-пошта: sekretarijat@hld.rswww.hld.rs


Посетите сајт ХЛД-а, упознате се ближе са радом и циљевима Друштва и наравно, донирајте ако можете!
Хиландарско Лекарско Друштво

FB Коментари

About the author

Миодраг Рашић

Ја сам веб и графички дизајнер, аматерски музичар и Блогер ...

Leave a Comment

Total
0
Share